Mesés karácsony - Palacsintatorta

img_3805.JPG

Szerettelek volna Titeket megkímélni a fantázianevektől, de amikor megkóstoltam, a karácsony mesés illata és ízvilága jutott eszembe. Egyszerűen nem maradhatott egy mezei Palacsintatorta néven. :-)

Nálunk karácsonykor biztos terítékre kerül. Normál és mentes változatban is. :-) 

A palacsintatészta régi családi recept alapján készült, mivel Norbinak kedveskedtem vele, így változatlanul - tehát tartalmaz glutént, tejet és tojást.

A lányoknak is sütöttem MENTES palacsintatortát, de olyan gyorsan fogyott, hogy most nem tudtam fotózni.

Recept a palacsintákhoz:

20 dkg finomliszt

2 tojás

1 csipet só

1 csipet cukor

2,5 dl tej

2,5 dl szódavíz (szénsavas ásványvíz) 

0,5 dl olaj

 Elkészítés:

Az összes hozzávalót beleöntöm egy magasfalú keverőtálba és összeturmixolom (nem kell sokáig). Fél órát pihentetem a hűtőben. Majd sütéshez kiolajozok enyhén egy serpenyőt, felforrósítom és az első palacsintát ezen sütöm ki. (mindkét oldalát 1-2 percig). Vékony palacsintatésztánk lesz.

Mivel a tésztánk tartalmaz fél dl olajat így nem szükséges a serpenyő további olajozása. Nem fog leragadni.

Feltét: (tetszés szerint választható, sőt variálható mással is)

kakaó / csokiforgács / csokipuding / csokiöntet / nutella

lekvár (sárgabarack, málna, eper, meggy)

darált dió / darált mogyoró / darált mandula

gesztenyemassza tejjel, tejszínnel elkeverve (én növényi tejszínnel kevertem el, krémes állagút kapjunk)

Teteje:

1 tojássárgáját elkeverek 2 evőkanál tejföllel vagy tejszínnel (növényi tejszínnel), megszórom porcukorral ízlés szerint és ezzel kenem meg a palacsintatorta tetejét.

Diszítés:

Csokireszelék, meggyszemek - ízlés szerint tejszínhab

****

Rétegezés:

Egy tortaformába rétegezem, de jénaiba is, vagy bármilyen tűzálló tálban lehet. 

1. palacsinta: csokireszelék (csokiöntet)

2. palacsinta: lekvár

3. palacsinta: darált dió

4. palacsinta: tejszínnel elkevert gesztenyemassza

Ebben a sorrendben folytatjuk a rétegezést egészen addig, amíg el nem fogy a palacsintánk.

Az utolsó tetejére kenjük a porcukorral elkevert tojássárgás tejfölt. Forró sütőbe toljuk átmelegedni.

Reszelt csokival, meggyszemekkel, tejszínhabbal diszíthetjük. Szeletekre vágva tálaljuk. Kínálhatunk mellé vanília fagylaltot - tejszínhabot, meggyszemeket is.

Mennyei finom!  Karácsonyi hangulatot idéző utazásban lesz részünk. :-)