Ropogós pizza

img_4422.JPG

Elfogyott a kenyér, így jött az ötlet, hogy sütök N.-nek pizzát. Gondoltam, jobb, mint a bolti, és most nem azért, hogy magamat fényezzem, de tényleg jobb. 

Igazából nemcsak a kenyér fogyott el, hanem kb. minden, úgyhogy a pizza feltét fele téli szalámis lett, másik fele sonkás, avagy így készül a 2in1 pizza? :-) 

Írom a ropogós pizza alaptészta receptet:

A pizza glutént, tejet tartalmaz. Erre allergiások nem fogyaszthatják!

350 g liszt (nálam, fele-fele arányban búzaliszt és teljes kiörlésű rozsliszt)

200 ml víz

18 ml olívaolaj

14 g szárazélesztő

7 g só

3,5 g cukor

Feltét: választható, paradicsomos alap, vagy fokhagymás tejfölös alap. Én most fokhagymás tejfölös alapot választottam kizárásos alapon. :-)

3 nagy evőkanál tejföl

4 gerezd fokhagyma lereszelve

szalálmi, sonka, kukorica, hagyma, reszelt sajt a tetejére.

Elkészítés:

Az élesztőt feloldjuk langyos vízben. Egy nagy tálba, beleszórjuk a lisztet, közepébe fúrunk az ujjunkkal egy mélyedést, amibe belekeverjük a sót, a cukrot, majd az olajat. Lassan adagoljuk a tésztához az élesztős vizet, és kezdjük tésztává alakítani. Addig dagasszuk, kézzel, vagy robotgép dagasztólapátjával, amíg sima, rugalmas nem lesz a tészta. Takarjuk le nedves konyharuhával a tésztát, tegyük félre keleszteni. kb. 45 percig. Amikor a duplájára nőtt, akkor kinyújtjuk a tésztát, kb. ujjnyi vastagságúra és egy nagy tepsibe helyezzük.  Rákenjük a tejfölös alapunkat, és rádobálunk mindent, amit a hűtőben találunk. :-) a végén reszelt sajttal borítjuk.

Betesszük a sütőbe 180 fokon készre sütjük. Amikor a szélei aranybarnák akkor jó.

Nagyon finom kívül ropogós, belül puha pizzánk születik. Ha nem fogyna el azonnal, mert elég nagy méretű pizza lesz,  másnap is finom.

img_4424.JPG