Ropogós pizza
Elfogyott a kenyér, így jött az ötlet, hogy sütök N.-nek pizzát. Gondoltam, jobb, mint a bolti, és most nem azért, hogy magamat fényezzem, de tényleg jobb.
Igazából nemcsak a kenyér fogyott el, hanem kb. minden, úgyhogy a pizza feltét fele téli szalámis lett, másik fele sonkás, avagy így készül a 2in1 pizza? :-)
Írom a ropogós pizza alaptészta receptet:
A pizza glutént, tejet tartalmaz. Erre allergiások nem fogyaszthatják!
350 g liszt (nálam, fele-fele arányban búzaliszt és teljes kiörlésű rozsliszt)
200 ml víz
18 ml olívaolaj
14 g szárazélesztő
7 g só
3,5 g cukor
Feltét: választható, paradicsomos alap, vagy fokhagymás tejfölös alap. Én most fokhagymás tejfölös alapot választottam kizárásos alapon. :-)
3 nagy evőkanál tejföl
4 gerezd fokhagyma lereszelve
szalálmi, sonka, kukorica, hagyma, reszelt sajt a tetejére.
Elkészítés:
Az élesztőt feloldjuk langyos vízben. Egy nagy tálba, beleszórjuk a lisztet, közepébe fúrunk az ujjunkkal egy mélyedést, amibe belekeverjük a sót, a cukrot, majd az olajat. Lassan adagoljuk a tésztához az élesztős vizet, és kezdjük tésztává alakítani. Addig dagasszuk, kézzel, vagy robotgép dagasztólapátjával, amíg sima, rugalmas nem lesz a tészta. Takarjuk le nedves konyharuhával a tésztát, tegyük félre keleszteni. kb. 45 percig. Amikor a duplájára nőtt, akkor kinyújtjuk a tésztát, kb. ujjnyi vastagságúra és egy nagy tepsibe helyezzük. Rákenjük a tejfölös alapunkat, és rádobálunk mindent, amit a hűtőben találunk. :-) a végén reszelt sajttal borítjuk.
Betesszük a sütőbe 180 fokon készre sütjük. Amikor a szélei aranybarnák akkor jó.
Nagyon finom kívül ropogós, belül puha pizzánk születik. Ha nem fogyna el azonnal, mert elég nagy méretű pizza lesz, másnap is finom.