Baconba csavart csirkecomb meggymártással burgonyarózsával

Glutén, tej és tojásmentes

baconba_csavart_csirkecomb.jpg

Hétvégén, amikor együtt az egész család próbálok gyorsan elkészíthető finom ételeket készíteni, amit a gyerekek is szívesen megesznek. Ha az ebédhez tartozik befőtt, kompót vagy gyümölcsmártás akkor szívesen megesznek mindent.

Csak az előkészületek vesznek el némi időt, a többit elvégzi helyettünk a sütőnk és a főzőlapunk. :-)

Amire szükségünk van, ha a fenti ebédötlet mellett döntünk:

6-8 db csirkecomb, zsiradék (vaj/margarin/zsír), só, bors, kakukkfű, bacon szalonna.

Burgonya: 1-1,5 kg burgonya, csipet só, vaj/margarin/zsiradék, (növényi) tej (szerecsendió: opcionális)

Meggymártás/befőtt/kompót/gyümölcsszósz

Előkészület:

A csirkecombokat alaposan megmossuk, nem kívánatos részt levágjuk, a bőrét felhúzzuk és egy kis kockányi vajat/margarint/zsiradékot aláhelyezünk, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk kakukkfűvel a csirkecombokat majd betekerjük bacon szalonnával. Zsiradékkal kikent tepsibe/jénaiba helyezzük őket, a tetejét letakarjuk alufóliával vagy jénai tetejével. 180 fokon, középső rácson, alsó-felső sütés programon 45-60 perc alatt készre sütjük, a végén  levesszük az alufóliát/jénai fedőt és rápirítjuk a bacon szalonnákat. 

Burgonya: 1-1,5 kg buronyát megpuccolunk, alaposan megmossunk, majd hasábokra vágunk, annyi vizet engedünk rá, ami épp ellepi. Sózzuk és feltesszük főni. Amikor megfőtt leszűrjük róla a vizet. 1-2 evőkanál zsiradékkal (vaj/margarin/zsír), összekeverjük, de ahhoz, hogy krémes állagot érjünk el szükségünk van (növényi) tejre is, annyit öntünk hozzá (kb 1 dl), hogy elérjük a kívánt állagot. Ezután tehetünk bele egy kis késhegyni szerecsendiót, ha szeretnénk. Én most a gyerekek miatt kihagytam. Nem lehet náluk tudni mikor támad kedvük válogatni.

Ha szeretnénk kicsit pepecselni, habzsákba kanalazzuk a burgonyapürét és rózsákat nyomunk a tányérra, de simán kanállal is kiporciózhatjuk az adagokat.

Tetszés szerint meggymártással (én most boltit használtam a gyorsaság kedvéért), befőttel, kompóttal, gyümölcsszósszal tálaljuk.

Nagyon finom ízkavalkád.

Megjegyzés:

  • Én rizstejet használtam a burgonyapüréhez, de rizstejszínnel is finom. Akinek mehet a tehéntej, azt tegyen bele.
  • Csirkemellel is működik a recept.