Tahini - alaprecept

tahini.jpg

Csicseriborsókrémet kívántam meg tegnap, de nem volt hozzá tahinim. Így gyorsan készítettem egyet.

Amire szükségünk van:

10 dkg fehér szezámmag,

0,5 dl víz

1-2 gerezd zúzott fokhagyma

kb negyed citrom kifacsart leve mag nélkül

olívaolaj (annyi, amennyivel krémes állagot érünk el >1 dl)

Elkészítés:

10 dkg fehér szezámmagot forró serpenyőben megpirítunk vigyázzunk, mert nagyon hamar odakap, tehát közben nem lehet másra figyelni. (az enyém kicsit megpírult, ezért barnásabb a színe, de a kesernyés ízt el lehet nyomni a megfelelő ízesítéssel (fokhagyma, citromlé).

Amikor megprult, aprítóban megaprítjuk, beleöntjük egy tálba és a többi hozzávalóval együtt krémesre keverjük. Befőttes üvegbe téve, kis olívaolajat a tetejére öntve sokáig eláll a hűtőben.

Tahiniről:

A tahini finomra őrölt szezámmagból  készült sűrű állagú massza, melyet elsősorban keleti ételek alapanyagaként használnak

A tahini kitűnő forrása a réznek, magnéziumnak, kalciumnak és cinknek, ugyanakkor gazdag rostokban és B1 vitaminban. A gazdag tápanyagtartalom ellenére néhány embernél a szezámmag (és így a tahini) fogyasztása allergiás reakciót válthat ki. (ezért kötelező feltüntetni a csomagoláson, hogy szezámmagot tartalmazhat).

Mivel a tahini egyetlen alkotóeleme a szezámmag, ezért tápanyag és vitamintartalma is hasonló, annyi különbséggel, hogy azok felszívódása sokkal hatékonyabb a magok megőrlése miatt.

Nagyon finom önmagában is. Íze emlékeztet az a halva nevű édességre, ami szintén posztolásra fog kerülni hamarasan a blogomban.