Burgonyakrémleves

Glutén, tej és tojásmentes

burgonyakremleves.jpg

Bogika nem egy leveses típus, viszont nem vihet mindennap oviba borsólevest májjal, így második alternatívaként ezt a könnyű, finom burgonyakrémlevest szoktam neki elkészíteni. Pirított lenmaggal kifejezetten szereti.

Amire szükségünk van: 4-5 közepes nagyságú burgonya, só, bors, 1 db babérlevél, akinek diétája megkövetelei garantáltan gluténmentes ételízesítő 1 tk. (elhagyható), 2 dl (növényi) tejszín

Elkészítés:

A burgonyákat megmossuk, apró kockára vágjuk, a babérlevéllel, sóval, borssal esetleg ételízesítővel (elhagyható) együtt feltesszük főni, annyi vízben amennyi épp ellepi. Amikor megfőtt a burgonya hagyjuk kicsit hűlni, utána beleöntjük egy magasnyakú tálba és a (növényi) tejszín fokozatos hozzáadásával turmixgéppel (botmixerrel is elvégezhető a művelet) pürésítjük. Maradhatnak benne egész burgonya darabkák, mi így szeretjük.

Petrezselyemzölddel, pirított lenmaggal tálaljuk. Igazából ezt a levest én 2in1 levesnek hívom. Első nap burgonyakrémlevesként viszi oviba, második nap pedig burgonyafőzelékként. :-) Ha 2.-on napon járunk, süthetünk ki fasírtot, vagy készíthetünk pörköltet is feltétként.

Jó étvágyat! :-)