Firin Sütlac - Török sült tejberizs tej és tojásmentesen

 sutlac_1.jpg

 Amióta megnyílt a miskolci török étterem a Sever, azóta alig vártam, hogy eljussak és végre ehessek török sült tejberizst. A Szerájban ugyanis ez volt a nagy kedvencem. A nap bármely szakaszában képes voltam elmenni és enni egyet. :-) Akár este 11-kor vagy hajnal 2-kor. Most már ezt itt, Miskolcon is bármikor megtehetjük. Viszont, aki sajnos nem fogyaszthat tejet és tojást, és a szervezete egy kicsi mennyiséget sem tolerál, annak itt van egy kipróbált, kritikusok által letesztelt isteni finom tej és tojásmentes török sült tejberizs. Nyami, tényleg isteni finom. Szinte íze, állaga vetekszik az igazival. Na a színe az nem. :-) Én nádcukorral édesítettem és házi készítésű vanília esszenciával, ez ugye barnás színű.

Tegnap este készült el egy adag 1 liter tejből. Ma reggel 7-kor már leadta a család az újabb rendelést. :-) Milyen jó, hogy a legtöbb hozzávalót én készítem hozzá. :-) szóval, ha nincs is itthon pont valamiből, csak készíteni kell gyorsan. pl. növényi tej, "tojás", tejszín. Ez valamiért boldogsággal tölt el. :-)

Ahhoz, hogy pont (na jó, hasonló) ízű sült tejberizst készítsek tej és tojásmentesen, segítségül hívtam egy török étel specialistát egyenesen az internetről. :-) Innen. Az Ő receptjét használtam fel, illetve konvertáltam át diétánknak megfelelően. Sikerült. :-)

Az erdeti recept a linken található. Az én verziómat pedig írom.

3/4 liter növényi tej

1/4 liter növényi tejszín

1/2 bögre rizs (főtlen)

1 bögre cukor (én nádcukrot használtam)

2 evőkanál vanília pudingpor (eredeti recept kukoricakeményítőt használ, én a sárgás szín miatt választottam a vanília pudingot)

 1 tk. vanília esszencia (vagy 1 db vaníliarúd kikapart magja)

annyi ek. csicseriborsó konzerv léből felvert hab, amennyi tálkányi tejberizsünk van. Ez helyettesíti a tojást.

Írom lépésről lépésre hogyan készítsd el.

 1. Rizs főzése: a rizst feltesszük főni annyi vízzel, amennyi kb. 2 ujjnyira ellepi. Amikor megfőtt, elzárjuk a gázt, és hagyjuk fedő alatt puhulni.

2. Ha megpuhult a rizs teljesen, akkor a rizshez adjuk a tejet, cukrot, vanília esszenciát;  keverünk rajta, és újra bekapcsoljuk a gázt, lassú tűzön felforraljuk.

3. Közben a pudinport és a tejszínt csomómentesre keverjük és belekeverjük a tejberizses masszánkba. Újabb 10 percig főzzük. Majd elzárjuk a gázt és hagyjuk, hogy fedő alatt teljesen megpuhuljon a rizs.

4. Tűzálló tálkákba kanalazzuk a tejberizst. A végén pedig 1-1 evőkanál csicseriborsó konzerv léből készült habot teszünk a tetejére, bele is keverhetjük. Ez helyettesíti a tojást.

sutlac_3.jpg

5. 180 fokos sütőbe, 4. rácsra (utolsó előtti) helyezzük. Barnulásig sütjük.. Kb. 10 perc.

sutlac_2.jpg

Ugye mondanom sem kell mennyire isteni fionom lett? :-)

Csicseriborsó konzerv léből készült hab elkészítése. Teljes leírást, fotókkal együtt itt is megtalálod, de azért leírom.

Szükségünk van konzerv lére és porcukorra (1:1 arányban) és egy kevés (4-5 csepp) citromlére (citromból nyert)

Én 50 ml konzerv léhez 50 gramm porcukrot használtam.

Elkészítési folyamat:

Egy magasnyakú keverőtálba öntjük a csicseriborsólevet, majd alacsony fokozaton elektromos kézimixszerrel habverőzzük, fokozatosan emeljük a fokozatot. Amikor már habbá avanzsálódott csafarunk bele pár csepp citromlevet. Ezután 1-1 evőkanalanként adagoljuk a porcukrot. Kb. 20-30 perc elteltével kemény habunk születik. :-)