Timilini hobbi konyhája

2017\02\13

Fánk

Ha február akkor farsang, ha farsang, akkor fánk. Egyszerűen glutén, tej és tojásmentesen is.

Mióta újra dolgozom minden percem be van osztva, nem mindegy mennyi időt pepecselek egy-egy finomság elkészítésével (is). Így örülök, hogy rátaláltam a Szafi fánk lisztkeverékére. Ezzel a lisztkeverékkel tényleg sok időt spórolunk meg, nem kell hosszasan dagasztani és nem kell keleszteni külön 1 órát a tésztát. Csak összegyúrjuk, akár dagasztógép nélkül, kézzel, pihentetjük egy kicsit a tésztát, és már szaggathatjuk is ki és mehet a forró kókuszolajba, nagyon hamar elkészül.

img_4902.JPG

A fánkok éjjel készültek, így már nem volt erőm megvárni, míg szépen rádermed a csokimáz a fánkokra. Természetesen nem lesz olyan a csokimáz, mint az igazi, de egy pár óra sokat segített volna a külsején, de én már ezt nem vártam meg.

 A drazsékat leszámítva, minden összetevő egészséges, nem hízlaló. allergén mentes.

Elkészítés (másolom a lisztes zacskóról)

Hozzávalók:

  • 160 g meleg víz (nem forró, de a langyosnál melegebb)
  • 5 g alamaecet, vagy frissen facsart citromlé
  • 12 g eritrit (kristálycukorral helyettesíthető)
  • csipetnyi só (kb. 0,5 g)
  • 5 g citromhéj
  • késhegynyi vanília őrlemény vagy 1 kupaknyi vanília aroma
  • 150 g Szafi Free fánk lisztkeverék

 

Forrósítsuk fel a kókuszolajat.

Mérjük ki a vizet, majd a fenti sorrendben adjuk hozzá a többi hozzávalót, mielőtt a lisztet hozzáadnánk keverjük jól el, majd a liszt hozzáadásával gyúrjuk össze jó alaposan.

Pihentessük 5 percig.

A tészta pihentetése után pici liszten kb. 1 cm vastagra nyújtsuk ki a tésztát. (Ne legyen vastagabb, mert sütés közben az olajban szépen meg fog nőni.)

Szaggassuk ki 8 cm-es fánkkiszúró formával.

Vagy egy nagy pohár szájával (8 cm-es), majd a közepét szúrjuk ki egy kisebb formával (3 cm, pl. egy ásványvizes kupakkal, vagy 3 cm-es mini pogácsaszaggatóval).

Forró kókuszolajban (2 részletben) süssük arany barnára, nagyon hamar megsül. Oldalanként kb. 2-2,5 percig süssük, majd tegyük papírtörlőre.

Kevés olajat szív magába!

Csokimáz elkészítése: 50 gramm porxukor, (porított eritrit), 1 teáskanál instant kakaópor (pl. szerencsi), 1,5 evőkanál frissen facsart citromlé.

A porxukrot kakaót keverjük el a citromlével, és mártsuk bele a fánkunkat.

Csokimáz forrás itt.

Az íze nagyon finom, akár ömagában is, én sütés közben falatoztam belőle és hát nagy lelkierő kellett megálljt parancsolnom magamnak. Porxukorral, lekvárral, "cukormázzal" is fogyaszthatjuk.  

 

 

 

mindenmentes fánk

2016\12\19

Tepsis burgonya csirkemell falatkákkal szilvaszósszal

szilvaszosz.jpg

A gyerekek szilvaszószt szerettek volna enni, úgyhogy ki kellett találnom mellé "körítést".

Amire szükségünk van:

Csirkemell falatkákhoz: 500 gramm csirkemell filé, só, bors, (panírhoz glutén, tej és tojásmentesen: rizsliszt, tojás helyett: tápióka keményítő + víz, gluténmentes zsemlemorzsa, szezámmag.

szilvaszosz3.jpg

Tepsis burgonyához: 1 kg burgonya, só, bors, olíva olaj, 1.tk kakukfű, 1 tk. oregánó

Szilvaszósz:  6 db szilva szilvabefőttből, 1 dl szilvalé, 2,5 dl növényi tej 2 ek. tejmentes margarin, (pl.Liga), 2 ek.vanília puding por, 2-3 ek, barna cukor, 1 tk.vanilía esszencia.

szilvaszosz3.jpg

 

Elkészítés: burgonyátkat alaposan megmossuk, majd szárazra töröljük. apró kockákra vagy csíkokra vágjuk, majd beletesszük egy műanyag dobozba, vagy pác nejlonban a következő fűszerekkel együtt, olíva olaj, só, bors, kakukfú, oregánó. Jól összeforgatjuk, összerázzogatjuk, ha nejlonba tettük bele. Hagyjuk a pácban, amíg a húst előkészítjük.

A csirkemell filéket megmossuk, szárazra itatjuk. Inas részt levágjuk. Apró kockára vágjuk. Sózzuk, borsozzuk. Közben 3 mély tálkát készítünk, az egyibke rizsliszt kerül, a másikba tápiókakeményítő + víz (ez helyettesíti a tojást) arány: 1 ek. tápiókakeményítőhöz 4 ek. vizet kell számolni, jól elkeverni, amíg tojásszerű állagot el nem érünk, a 3. tálkába gluténmentes zsemlemorzsa kerül, szezámmaggal.

Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Közben a burgonyánkat előmelegített 220 fokos sütőbe, középső rácsra, alsó-felső fokozatra tűzálló tálba betoljuk 30 percre. Finom kívül ropogós belül puha, ízletes burgonyánk születik.

Szilvaszósz: 2 ek. maragarint lassú tűzön felolvasztok, felöntöm 1 dl szilvalével, majd 2,5 dl növényi tejet öntök hozzá, s a vanilía esszenciát, amikor felforrt, akkor az előzőleg kevés tejjel elkevert pudingport beleöntöm az edénybe beleteszem az apró kockára vágott szilvabefőtteket is,  készre rottyantom, majd édesítem. 2-3 ek. barnacukorral.

Ha nem gyerekbarát szilvaszósz készült volna akkor megbolondítottam volna. :-) Gyerekbarát verzióhoz a tepsis burgonyát le kellett cserélnem natúr sült krumplira. :-)

szilvaszósz

2016\12\19

Habos kakaó tejmentesen

habos_kakao.jpg

Hideg téli estéken mi sem esne jobban, mintegy bögre finom meleg habos kakaó.

A képen látható kakaó különlegessége, hogy azok is fogyaszthatják, akik egyébként tejterméket nem, ugyanis növényi tejből és tejszínből készült.

Amire szükségünk van: 2,5 dl növényi tej, (házi vagy bolti), méz,  2-3 tk. kakaópor, Meggle növényi tejszín.

Diszítés: fahéj por/kakaó/reszelt csokoládé. Pille cukor opcionális.

Elkészítés: Megmelegítjük a tejet, amikor már nem forró, beleteszünk 1-2 tk. mézet, majd ezután instant kakaóporral elkeverjük, a tetejére pedig előzőleg felvert tejszínünket habzsákba tesszük és tejszínhabot "formázunk" belőle. Ízlés szerint megszórjuk a tetejét, fahéjjal, kakaóval, csoki reszelékkel és a közepére pillecukrot is tehetünk..

Nagyon finom, meleg, habos kakaónk születik. Ez így önmagában is laktató, de aki szeretne fogyaszthat mellé kekszet, bonbont is.

Megjegyzés: Meggle tejszín helyett bármilyen más növényi tejszínt is használhatunk. A kakaóhoz illik a Cocomas, kókusztejszín is.

 

habos kakaó tejmentesen

2016\10\13

Csokis muffin glutén, tej és tojásmentesen

muffin.jpg

 

Sokan kerestetek már meg muffin recept ügyben. Titeket főleg tej és tojásmentes muffin recept érdekelt. Van egy jó hírem; ennek a receptnek az eredetije sima liszttel íródott, úgyhogy bátran ajánlom. A dícséret Steiner Kristófé,ugyanis az Ő alap vegán receptjét variálom.Mondanom sem kell - függőséget okoz. Hasonlít az íze az Aldi-s csokis muffinéra, csak ez nem olyan édes, émelyítő.

Írom hogyan készítettem el,

Amire szükségünk van: Mérce pohár 2 dl

1,5 pohár rizsliszt (ha mehet a glutén, sima finomlisztet használhatsz)

0,5 pohár holland vagy Szerencsi cukrozatlan kakaópor

1 csomag sütőpor

1 pohár édesítő (cukor, Eritrit stb.)

fél pohár olaj

1 pohár víz vagy gyümölcslé

2x fél pohár finomság pl, kókuszreszelék, csokidarabkák, vörös áfonya stb.

Én tettem bele 1 teáskanál házi vanília kivonatot is.

Elkészítés:

A hozzávalókat csomómentesre kevertem, majd 180 fokos előmelegített sütőbe, középső rácsra, alsó-felső programon 20-30 perc alatt készre sütöttem.

Egyszerű, de nagyszerű finomság. Elronthatatlan. Alakbarát, ha akarjuk.

Ajánlom tea, kávé mellé vagy csak úgy magában, mert megérdemeljük. :-)


 

 

gluténmentes tejmentes csokis muffin tojásmentes

2016\10\13

Muffin glutén, tej és tojásmentesen

Még nem töltötem fel muffin receptet. Sokfélét kipróbáltam, volt közte saját kreálmány is, barátok által megosztott is, de ez viszi a pálmát. Ez a kedvenc, mostmár csak ezt készítem mindig. A dícséret Steiner Kristófé, mert ez a recept az Ő tulajdona.

Sajnos ez kép nélküli bejegyzés lesz, mindig azonnal felfaltuk. Hamarosan pótolom a képet, addig is el tudjátok Ti magatok is készíteni a recept alapján. Az eredeti recept sima lisztet ír, én rizsliszttel készítettem és ezzel is isteni lett.

Amire szükségünk van: Mérce:  2 dl pohár

2 pohár rizsliszt

1 csomag sütőpor

1 pohár édesítőszer (cukor, Eritrit, stb.)

csipet só

fél pohár olaj

1 pohár víz vagy gyümölcslé

2x fél pohár finomság, ami lehet kókuszreszelék, csokidarabok, vörös áfonya stb.

Én tettem bele házi készítésá vanília kivonatot is. 1 teáskanállal

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső - középső rács.

Elkészítés:

Összekeverjük a száraz összetevőket, majd fokozatosan hozzáadjuk a folyékonyakat. Utoljára pedig a 2x fél pohár finomságot keverjük bele. Amikor csomómentes, akkor muffin pohárkákba öntjük a tésztát és betesszük az előmelegített sütőnkben. 20-30 perc alatt készre sütjük. 

Elronthatatlan finomság.

Próbáljátok ki!

 

muffin gluténmentes tejmentes tojásmentes

2016\10\12

Szezámmagos csirkemell falatok glutén, tej és tojásmentesen

szezammagos_csirkemell_falatok.jpg

Nem vittem túlzásba a blogírást az elmúlt 1 hónapban. Ennek több oka van. Egyik az, hogy visszatértem a munka világába. Na, de mivel látom, hogy viszonylag sokan rámentek a facebookos oldalamra, így tartozom Nektek annyival, hogy időnként megjelenek.

Mivel most korlátozott idővel rendelkezem, így kisérletezésre ritkábban adom a fejem. Próbálok biztosra menni, így is túl sokat töltök a konyhában - kötelező jelleggel. Minden este kb 2-3 óra megy el azzal, hogy elkészítem és összekészítem a két gyereknek az "útravalóját" másnapra. Konkrétan egy vállra akaszthatós nagy hűtőtáskával járunk oviba és mindenhova. :-) Kirándulni, vendégségbe stb. Minden fotón befigyel a kék hűtőtáska. Emlékszem anno, hogy ha lehetett táskát sem vittem magammal, mert annyira nem szerettem "cipekedni". Most már kb. olyan ez a hűtőtáska, mintegy kinövés, hozzánk nőtt.

Na a nem túl jól sikerült este fél 12-kor mobiltelefonnal készített étel fotója szezámmagos csirkemellet ábrázol. A fotó minősége ellenére isteni finom. Kár, hogy képen keresztül nem jön át zamatozó illata, finom, omlós állaga. :-)

Leírom hol leltem rá, bár nekem is van saját rögtönzött recim, de most ezt készítettem el. Nyam, isteni, de tényleg. Gyorsan csomagoltam magamnak is holnapra.

Nahát most látom, hogy a cikk szerzője elkészítési módhoz "bonyolult"-at írt.. Vajon miért? Semmi bonyit nem találtam benne, annyi kellemetlenség van benne, mint általában minden főzésben, hogy ott kell állni. Jobb, ha ott állunk én próbáltam már főzés közben mást is csinálni, mindig az étel látta kárát.

Én annyit változtattam a recepten, hogy glutén és tojásmentesen készítettem el, írom az én verziómat. Eredetit, liszteset és tojásosat pedig itt találod.

Amire szükségünk van: 1 egés csirkemellfilé, 9 ek.rizsliszt, 1 csomag sütőpor, 1 ek.olaj, 2 tojás HELYETT - 2 ek.tápióka vagy kukorica keményítő 8 ek.vízzel elkeverve, csipet só, 1-1,5 víz

A mázhoz: ketchup, chili vagy erős pista, méz, 3-4 ek. szezámmag

Elkészítés: Csirkemellfilét megmossuk, papírtörlővel felitatjuk. Vékony csíkokra vagy apró kis darabokra vágjuk. Készítünk a hozzávalókból sűrű palacsintatésztát. Közben az olajat felhevítjük. A palacsintatésztába mártjuk a feldarabolt husikat, úgy, hogy mindenhol érje őket, majd óvatosan belehelyezzük a forró olajba. Amikor mindkét oldala szép barnára sült, akkor lecsepegtetjük, és belekeverjük az időközben elkészített ketchupos mázunkba. 

Nagyon finom, kívül ropogós, belül omlós falatkákat kapunk.

Tipp: ha a tésztát sárgásabbra szeretnék "színezni", akkor kevés kurkumát adhatunk a lisztes tésztánkhoz.

 

 

gluténmentes tejmentes tojásmentes szezámmagos csirkemell faltok

2016\09\12

Hamis túrósrétes

turos_retes.jpg

Viszonylag régen jelentkeztem. Az utolsó közös nyarunk volt a gyerekekkel. Ugyanis nagy változás előtt állunk. Hamarosan visszatérek a munka világába. Vegyes érzelmekkel tölt el. Természetesen már várom, ugyanakkor "megsiratom" az elmúlt szép, sokszor fáradtságos, de mégis színes időszakot. Lezárul.

Sütögettem és főztem is az elmúlt hónapban, feltöltésre azonban nem került sor. Napközben nem akartam elvenni az időt a gyerekektől, este meg már nem mindig volt energiám hozzá. Mivel ez egy hobbi blog (nem szponzorált) megvan a szabadságom lazulásra.

Tegnap nagyon megkívántam a túrósrétest. Viszont a túrótól mindannyiunknak iszonyú hasgörcsei lesznek, attól függetlenül, hogy nem mindannyian vagyunk tejfehérje érzékenyek a családban. Így esett választás a kölestúróra. Én rendszeresen készítek kölestúrót, mindig más ruhába burkolva; hol gombócnak öltöztetve, hol túrórudinak álcázva, de volt már rá példa, hogy finom gyümölcsökkel és egy kis tejszínnel összekeverve, gyümölcskrém készült belőle.

Tegnap délután összedobtam a képen látható túrósrétest. Nagyon egyszerű az elkészítése:

Amire szükségünk van: rizslapok (Auchan (keleti ételek résznél), Aldi, Lidl, Tescoban kaphatóak), kölestúró

Kölestúró elkészítése: 3/4 pohár (2 dl mérce) kölest alaposan átmosok, majd felöntöm egy lábasba 2x mennyiségű vízzel, amikor majdnem elfőtte a vízet, hozzáöntök még egy fél - 1 pohár növényi tejszínt, és negyed pohár rizsdarát (grízt is lehet, akinek mehet a glutén). Puhára párolom. Ízesítem citromlével 3-4 ek.nádcukorral (édesítőszerrel)

Rizslapok előkészítése: a rizslapokat kb 10 másodpercig vízbe áztatom egyenként, majd kiolajozott jénai aljába rakom őket. kb. 3 db-ot használtam fel aljnak, a jénai tálba 2 rizslap fért el egymás mellett, tehát összesen 3-3 került egymás mellé. Majd rásimítottam a kölestúrót, és a tetejére szintén került 3-4 réteg rizslap. 170 fokos előmelegített sütőbe toltam és pirosodásig sütöttem. Nagyon finom ropogós héjú, mégis omlós túrósrétes született. Akinek mehet a túró, de a glutén nem az használjon túrót kölestúró helyett.

Egyszerűbb elkészíteni, mint leírni.

 

gluténmentes laktózmentes tejmentes tojásmentes kölestúró

2016\08\15

Natúr őszibarackos joghurtpuding

natur_barackos_joghurt.jpg

Ezt a receptet anyukámtól kaptam, Ő meg a barátnőjétől.  Különlegessége mi esetünkben, hogy valóban joghurtból készült. Ugyanis Bogika már tolerálja a tejterméket is.

Tehát tejfehérje és laktóz érzékenyek ezt nem fogyasztathatják!!! Növényi tejszínnel lehet helyettesíteni a joghurtot. Úgyis nagyon finom.

Amire szükségünk van:

20 dkg őszibarack konzerv (vagy friss őszibarack)

2 dl natúr joghurt

1 tk. méz

1/2 citrom leve

1/2 narancs leve

4 zselatinlap

Az őszibarackot a joghurttal és mézzel összeturmixoljuk. A citorm és narancslevet felhevítjük, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a hideg vízben áztatott zselatint, majd addig keverjük, amíg feloldódik. Kicsit hűlni hagyjuk, majd összekeverjük a krémmel. Végül tálkákba adagoljuk és néhány órára hűtőbe tesszük.

Nagyon finom, hűsítő desszertünk születik.

 

 

Natúr őszibarackos joghurtpuding

2016\08\15

Sütőben sült alma kölestúróval

almaban_sult_turo.jpg

Tej, tojás és gluténmentes.

Minden héten főzök kölest. Van, amikor köretként, hagymás szalonnásan (mmm. isteni), van, hogy reggelire kásaként, mézzel, aszalt gyümölcsökkel, fahéjjal.. (mmm isteni), van amikor hamis túrót készítek belőle. Nagyon egyszerű, csak az ízesítéssel kell variálni. Citrom és cukor, és tökéletes túró ízt érünk el vele. Na de lássuk a receptet.

Amire szükségünk van:  alma, kölestúró, fahéj, Meggle tejmentes tejszín. (Auchan, Tesco, Metróban kapható)

Kölestúró:

1 pohár hántolt köles, 2 pohár víz, 1 pohár (növényi) tej, csipet só, zsiradék (én kókuszolajat használtam)

Elkészítés:

Alaposan megmossuk, átválogatjuk a kölest, majd 1 pohár (mérce 1 bögre) kölest felteszünk főzni 2 pohár vízzel, csipet sóval és 1 ek. zsiradékkal, amikor már majdnem elfőtt a víz, akkor hozzáöntök még 1 pohár (növényi) tejet, ízesítem cukorral (kb. 3 ek. és citromlével (kb. fél citrom kifacsart leve). Amikor megpuhult a köles, elzárom a gázt és fedő alatt tovább párolom. (növényi) tejszínnel is meg lehet locsolni a kölesünket, még krémesebb állagot érünk el. 

Közben az almákat (nekem 3 db-ra volt szükségem), megmosom, a tetejüket levágom, kivágom (nem teljesen, marad benne alma), hogy a kölestúrót bele tudjam kanalazni. Amikor jól megtömtem az almákat, akkor egy tűzálló edény aljára pakoltam őket, lefedtem, és fedő alatt 180 fokon sütöttem kb. 25-30 perc kellett neki, hogy megpuhuljon, majd az utolsó 5 percben levettem a fedőt és úgy sütöttem tovább. Amikor kihűlt megszórtam fahéjjal, és öntöttem rá, Meggle tejmentes tejszínt. Nagyon finom volt, nagyon jólesett azon a borús, esős estén, amikor készítettem. Meleg teával fogyasztottam.

Sütőben sült alma kölestúróval