Krémes barackos tejberizs

barackos_kremes_tejberizs3_1.jpg

Ez egy nagyon finom, laktató tejmentes finomság. Természetesen tehéntejjel is elkészíthető, ízéből kicsit veszít, mivel a tehéntejnek nincsen semmilyen "plusz" íze. Egy növényi tej pedig bárhogyan variálható, készíthetünk vaníliás rizstejet, mandula tejet, kókusztejet, zabtejet, kölestejet stb.:-) 

Ha tehéntejjel készíted, akkor dobj a tejbe egy vanília rudat és máris finom vaníliás tejet varázsolhatsz tejberizsed alapjának. :-)

Elkészítés:
Egy lágy, krémes növényi tejes tejberizst készítünk. Ízetsítjük, cukorral, Eritrittel, mézzel stb. Megvárjuk míg kihűl, beleöntjük egy formába, lehet kerek formába is, kinek mi tetszik jobban. Főzünk egy növényi tejes vanília pudingot, ízesítjük. Amikor ez is kihült, akkor ráöntöm a tejberizses alapra. Csoki forgácsokat teszek a puding tetejére. Ezután, friss (konzerv is lehet) barack szeleteket vágok rá, erre jön egy réteg növényi tejszín majd végezetül csoki reszelékkel zárom. Nagyon finom, mivel nem cukros, frissítő kellemes.

Nyáron készítettem el, így nyáron házi készítésű vanília fagyival tálaltam. Ősszel meleg teával, vagy kávéval tudom elképzelni.

Vanília fagyi, ahogy én készítettem, fagyigép nélkül:

4 dl kókusztej

1 db vanília rúd,

150 gramm cukor (cukor helyettesítő) 

A hozzávalókat jól összekeverjük beleöntjük egy műanyag dobozba, mehet be a fagyasztóba, FONTOS, hogy ha nincs fagyigépünk, akkor óránként ki kell venni és meg kell keverni, hogy megelőzzük a kristályosodást. Kb. 6 órán át óránként meg kell keverni. Lehet sima villával, de akár turmixgéppel is. Azért lett barna színe, mert csak nádcukrom volt éppen itthon, amikor készítettem és maga a vanília rúd is megszínezi. Finom, vaníliás ízű, persze ez nem olyan, mint a fagyizókban árult vanília fagyik.

vanilia_fagyi.jpg