Magvas gluténmentes kenyér

img_3719.JPG

Aki ismeri a sütő kálváriánkat, azok tudják, hogy már április óta lekapcsol a sütőnk. Ha tudjuk előre, hogy a 6.érzék sütőknél annyit jelent, hogy kedve szerint leáll, akkor biztos, választásunk nem esik rá. Na de sikerült rábeszélnem Norbit, akinek szavazata egy szerényebb, ám német társára esett, hogy ez lesz a tökéletes. A NAGY Ő a konyhánkban. A konyha éke, így nagy betűvel A Sütő. Mivel használhatatlan, így tényleg csak egy ék, így kisbetűvel. 

A Szakszerviz április óta állandó "vendégünk". Mondhatni már családtag nálunk, van, hogy 3-4 hétre eltűnnek a sütővel, aztán visszahozzák, olyan is van, hogy itt töltenek egy-egy délelőttet és itt próbálják orvosolni a problémát.

Már kb. a főalkatrészek 80%-át kicserélték és minden egyes csere után, az első próbánál a sütő, mint egy huncut óvodás kisgyerek produkálja magát. Édesen ugrál, vibrál, csak úgy ragyog, hogy sok szem látja Őt, így beletesz apait, anyait, hogy megmutassa valójában mit is tud Ő. A szervizesek zavartan lenéznek, félrenéznek, elnéznek.. kicsit zavartan kacagnak, mint a szűz lányok. Aztán bíztatóan mondják, hogy na, na talán most megáll, és nem vibrál, nem ugrál. Na már 1 perce nem kapcsolt le. Jó lesz ez, jó lesz. Nem kell csere. 

Ma eljutottam arra a szintre, hogy lelkiszemeim előtt szétvertem a sütőt egy kalapáccsal. Rengeteg időm, energiám, pénzem landolt kukában, ezek közül a legbosszantóbb az idő "pazarolása" és persze a gyerek kenyér nélkül maradása, ami P Á N I K -ot eredményez. (érzékeny anyai lelkemben)

Kenyeret sütnöm muszáj. Bogika nem eszi meg a bolti társait, Ő csak Anya kenyerét eszi meg. Úgyhogy próbálom magam a sütő elé tapasztani, és résen lenni, ha épp lekapcsol, akkor ugorjak és újra visszatekerjem a megfelelő állásba, minél gyorsabban, hogy a hő ne változzon a sütőben, mert az nem tesz jót a kelt tésztának, DE! mivel vannak elterelő egyedek a házban, 2 évesek és majdnem 4 évesek, vagy postás ajánlott levéllel, vagy csomaggal a kedvenc chinese csomagküldő szolgálatomtól :-), így ez nem mindig kivitelezhető. Nem egyszer esett össze még kelesztő program alatt, vagy már sütés alatt a szép tésztám, amit persze a nem éppen 200,-Ft-os gluténmentes lisztből készítettem. Grr!

Tegnap sikerült ezt a szép, de lapos kenyeret sütnöm. Hál istennek, csak lapos, (normál sütőben minimum a duplájára nő kelesztésnél is, és még sütés alatt) ízre viszont finom. Sosem tudom megállni, hogy ne egyek belőle, mert isteni puha belül és ropogós kívül. Olyan kenyeret képzeljetek el, amit legszívesebben bevonulva a spájzba tömnétek magatokba, senkinek nem adván. :-)

A kenyérkét Nutri Free Mix Per Pane gluténmentes lisztből sütőttem. Fél adagot. A recept a liszt zacskóján található. (teljes adag)

Hozzávalók:

500 gramm Mix per Pane keverék

380/400 ml víz (amennyiben a kenyér sütése formában történik, úgy a víz mennyiségét növelhetjük 450/480 ml-re)

15 gramm friss sütőélesztő

6 g só

20 gramm extra szűz olíva olaj (vagy étolaj)

Elkészítés:

Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe és alaposan elvegyítjük. Egy edénybe helyezzük a lisztet, hozzáadjuk az élesztős folyadékot és kézzel alaposan kidolgozzuk. Folyamatos dagasztás mellett hozzáadjuk az olajat és a sót, addig dagasztjuk, míg a tészta csomómentes nem lesz.

Amennyiben zsemléket szeretnénk készíteni formázzunk gombócokat és 60/70 percig szobahőmérsékleten  kelesszük. Ha kenyeret (forma nélkül) szeretnénk készíteni, tetszőleges alakúra gyúrjuk és helyezzük egy tepsibe. Szobahőmérsékleten kb 90 prcig kelesztjük. Sütés előtt a tésztát kenyjük le olvasztott zsiradékkal. Én most megszórtam a tetejét lenmaggal, de lehet szezámmagot is szórni rá, fenyőmagot, tökmagot stb.

Előmelegített sütőben 180/200 fokon kb 30/40 percig sütjük (lehetőleg) légkeveréses sütőben.