Gyömbér szirup

Cukormentes

img_4352.JPG

Már írtam a gyömbér jótékony hatásáról egy korábbi bejegyzésemben. Itt és itt.  Mi eddig megfázásos tünetekre, hörgőhurutra, influenza tüneteinek enyhítésére használtuk. Gyulladáscsökkentő hatású. A növény hatása gyökerének illóolajában rejlik, mely csökkenti a nyálkahártyák irritációját.

4 éves kislányom hörgőhurut gyulladással van itthon. Rengeteg szirupot írt fel a kedvenc gyerekorvosunk. Általában nincs gond, minden szörnyű ízű szirupot képes lenyelni. Innen jött az ötlet, hogy készítek gyömbér szirupot, kiegészítő kezelésként, illetve ételünket és italunkat is feldobhatjuk vele. 

Recept:

1 pohár cukor (én Eritritet használtam)

1 pohár víz

3/4 pohár reszelt gyömbér

Elkészítés: Egy mélyebb serpenyőben öntöm a hozzávalókat és mérsékelt tűzön 30 percig fedő alatt főzöm. Időnként megkavarom. Amikor elkészült megvárjuk míg kihűl és szűrés nélkül beleöntjük egy öblösebb üvegbe. Hűtőbe tároljuk. Sokáig eláll.

Gyerekek kiegészítő kezelésként a gyógyszeres kezelés mellett fogyaszthatják: 1 kiskanál gyömbér szirup - kevés méz hozzáadásával. Naponta 2-3x ismételhető.

Felnőttek méz nélkül fogyasszák. Nekem kifejezetten ízlik az íze. :-) Ha valaki túl töménynek találná készíthet gyömbér teát.

Megelőzésként is ajánlott.

Inspiráció: Just eat real food

Megjegyzés: A pohár tetszőleges méretű. A lényeg, hogy ugyanazzal a pohárral mérjük ki az összes hozzávalót.

A gyömbér további hatásairól és felhasználási módjáról készülni fog bejegyzés.