Somlói galuska gluténmentesen
A képen látható Somlói galuska "különlegessége" minálunk, hogy tojással készült. Csak halkan merem mondani, hogy úgy tűnik Bogika kinőtte a tojás és tej allergiáit. Helyesebben a szervezete tolerálja azt a mennyiséget, amit bevisz. A sors furcsa fintora, hogy a kis Enikőnél meg pont most jött elő. Úgyhogy még mindig minimum 2 félét kell főznöm, de Bogika már igazi sajtot eszik (nem növényit) és láthatóan nagy boldogsággal és magabiztosággal tölti el. :-) Mondanom sem kell, hogy milyen öröm nézni ezt egy anyának.
Az intoleranciák megjelenése előtt nagyon sok finomabbnál finomabb receptjeim voltak. 2 éve jól eltettem őket, mondván, most úgysem ezek fognak előtérbe kerülni, így a piskótatészta receptet, erről az oldalról töltöttem le. Limarapéksége
Lehet nem kellett volna rögtön 6 tojásos piskótatésztát sütnöm és talán Enikő sem pöttyösödik be, kis mennyiségben nincs tünete se tejterméknél se tojásnál. Így legalább kijött és tudjuk, hogy kerülni kell egy darabig.
Amire szükségünk van:
Piskóta:
- 6 tojás sárgája
- 6 púpozott ek. cukor
- fél citrom reszelt héja (én ezt kihagytam, a gyerekek nem szeretik a citromhéjas sütiket)
- 6 púpozott ek. rizsliszt
- 1 ek. tápióka keményítő (vagy burg. keményítő) (nekem csak kukoricakeményítőm volt épp itthon)
- 6 tojás fehérje
1 pohár növényi tejszín (2 dl)
1/4 pohár édesítő (mi ízlésünknek ennyi elég volt)
1/2 pohár kókuszzsír
1/2 pohár cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
A növényi tejszínt egy lábasba beleöntöttem, hozzáadtam a cukrot (én nádcukrot használtam, szeretem ahogy karamelizál), lassú tűzön addig kevertem, míg a cukor szemcsék elolvadtak a tejszínben. Ezután hozzákevertem a kókuszzsírt és legvégén a kakaóport. Mivel most folyékony csokiöntetre volt szükségem, nem kanalaztam szilikonformába és nem tettem hidegre. :-)
Tejszínhabbnak pedig a Meggle tejfehérjementes tejszínhabot használtam.
Habverővel felvertem és habzsákból kinyomtam.
Egy desszertes pohárkába apró kis kockára vágtam a piskótát, meglocsoltam csokoládéöntettel és nyomtam rá tejszínhabot.
2 év szolidaritásos diéta után nekem először fura ízű volt a tojásos piskóta, de a csokiöntet elnyomta a furcsa "tojásos" ízét.
A csokiöntetbe nem került rumaroma, a gyerekek nem ették volna úgy meg. Akinek nem gond a tej, készítheti rendes tejszínnel is.