Bogi pizzája

Glutén, tej és tojásmentes

pizza.jpg

Bogika sorra hozza haza az oviból az ovisbetegségeket május hónaptól kezdődően. Nyilván a legtöbbre azt mondom, hogy át kell ezen esnie, de van néhány, amit egyáltalán nem gondolom, hogy bárkinek is át kellene esnie. Örök dilemma marad, hogy miért mehet közösségbe egy beteg gyerek..

Amikor kisbeteg van a háznál próbálok mindig olyan ételt készíteni, amit biztosan még legyengült állapotban is szívesen megesznek, vagy egyáltalán esznek. Ilyen a pizza. Ez mindig jókor jön, bármikor tudnak enni a kislányok pizzát, sőt ha pizza van itthon, akkor addig eszik, (ez kb. 1,5 napig szokott tartani), amíg el nem fogy. Így történt ez most is. Ahogy elkészült, minden étkezésre pizzát kértek. A fantázia nevet azért kapta, mert a feltét gyerekbarát, az ő kicsiny szájíze szerint készült. Nem szereti ugyanis a hagymát, a finom mangalica kolbászt, a brokkolit, (semmit ami zöld) a pizzán, így azokat elhagytam. A kedvencemről, olívabogyóról meg alapból lemondtam. 

Amire szükségünk van gyerekbarát verzió esetén:

250 gramm gluténmentes pizza mix

csipet só

165 ml víz

3,5 gramm gluténmentes instant élesztő

1 ek. olaj

Feltét: paradicsomos alaphoz, paradicsomszósz, csirkehús (előző napról megmaradt sült csirkecombról, apróra felvágva), csemege kukorica, növényi sajt. (ketchup opcionális)

Elkészítés:

Az élesztőt oldjuk fel a vízben, majd a felfutott élesztős vizet adjuk hozzá a pizza mixhez. Alaposan dolgozzuk el a tésztát, akkor jó, ha már nem ragad. Ha ragad, enyhén olajozzuk be a kezünket és úgy dagasszuk. Sütőpapírral fedett tepsire helyezzük a tésztát, és ott kinyújtjuk. Kelesszük kb. 45 percet, majd megkenjünk a paradicsomszósszal, tetszőleges feltétettel, 200 fokos előmelegített sütőbe helyezzük, és süssük kb 20 perc alatt ropogósra. Tálalás előtt reszeljünk rá növényi sajtot, és pár perc alatt süssük rá magas hőfokon.

Megjegyés: Tetszőleges gluténmentes liszttel is elkészíthető csak figyeljünk a folyadék mennyiségére, óvatosan adagoljuk a tésztához. Normál, búzalisztes pizza receptet itt találsz.