Habos fagyos
Glutén, tej és tojásmentes
A fenti habkrém összetevői eléggé rendhagyóak, már ami a habot illeti. Ugyanis (a vegánoknak nem újdonság), csicseriborsóból készült.
Legelőször ebben a facebookos csoportban olvastam a csicseriborsó "tejszínhabról" Varga Szilvia "tollából". Nekem akkor ezt túl bizzarnak tűnt és "lapoztam". Karácsony előtt kicsivel pedig Mindenmentes Nóri tett fel csicseriborsó konzervléből készült habcsók receptet ebben a csoportban.
Ekkor még mindig nem hittem el, hogy a csicseriborsó konzerv levéből ilyen finomságok készülhetnek.
A 3.facebookos csoportban feltett kérdésemre, hogy süteményekben mivel helyettesíthetem még a tojást, ha nem szeretnék tojáspótlót használni egy kedves tag megemlítette a csicseriborsóléből készült tejszínt és elirányított erre a faceboos oldalra.
Recept a tejszínhabra (sok változat van fent, nekem ezzel sikerült 2. próbálkozásra)
50 ml csicseriborsó konzervlé
50 gramm cukor (én porcukrot használtam)
2-3 csepp citromlé (citromból)
Szükségünk van még egy elektromos habverőre. A művelet elég hosszas. Az ember már-már feladja, de aztán kezd kemény habbá válni a két összetevő. Ez már fél siker, mert ha habcsókot nem is készít belőle, különböző desszertekbe felhasználhatja.
Én a csicseriborsó konzerv levét kimérve betettem 1 napra a hűtőbe.
1. Először alacsony fokozaton elkezdtem felverni a csicseriborsólevet. Amikor kifehéredett, akkor apránként (kanalanként) adtam hozzá a porcukrot, majd a citromlevet. A habverő erősségét fokozatosan állítottam nagyobbra.
2. Kb. 20 perc habverőzés után így nézett ki a tejszínhabom.
3. További 10 perc hozzáadásával pedig ezt az eredményt értem el.
Ekkor abbahagytam.
Egy részéből habcsók készült. (bejegyzés hamarosan posztolásra kerül). Másik része desszert poharakba került, házi gyümölcsfagylalttal a tetején.
Nekem túl édes volt, de érdekes mód a lányok repetáztak belőle és Norbinak is ízlett. Legközelebb porxukorral fogom elkészíteni. Különféle desszerteket, krémhabokat, fagylaltokat készíthetünk belőle. Csak a képzelt szülhet határt. :-)