Fánk

Ha február akkor farsang, ha farsang, akkor fánk. Egyszerűen glutén, tej és tojásmentesen is.

Mióta újra dolgozom minden percem be van osztva, nem mindegy mennyi időt pepecselek egy-egy finomság elkészítésével (is). Így örülök, hogy rátaláltam a Szafi fánk lisztkeverékére. Ezzel a lisztkeverékkel tényleg sok időt spórolunk meg, nem kell hosszasan dagasztani és nem kell keleszteni külön 1 órát a tésztát. Csak összegyúrjuk, akár dagasztógép nélkül, kézzel, pihentetjük egy kicsit a tésztát, és már szaggathatjuk is ki és mehet a forró kókuszolajba, nagyon hamar elkészül.

img_4902.JPG

A fánkok éjjel készültek, így már nem volt erőm megvárni, míg szépen rádermed a csokimáz a fánkokra. Természetesen nem lesz olyan a csokimáz, mint az igazi, de egy pár óra sokat segített volna a külsején, de én már ezt nem vártam meg.

 A drazsékat leszámítva, minden összetevő egészséges, nem hízlaló. allergén mentes.

Elkészítés (másolom a lisztes zacskóról)

Hozzávalók:

  • 160 g meleg víz (nem forró, de a langyosnál melegebb)
  • 5 g alamaecet, vagy frissen facsart citromlé
  • 12 g eritrit (kristálycukorral helyettesíthető)
  • csipetnyi só (kb. 0,5 g)
  • 5 g citromhéj
  • késhegynyi vanília őrlemény vagy 1 kupaknyi vanília aroma
  • 150 g Szafi Free fánk lisztkeverék

 

Forrósítsuk fel a kókuszolajat.

Mérjük ki a vizet, majd a fenti sorrendben adjuk hozzá a többi hozzávalót, mielőtt a lisztet hozzáadnánk keverjük jól el, majd a liszt hozzáadásával gyúrjuk össze jó alaposan.

Pihentessük 5 percig.

A tészta pihentetése után pici liszten kb. 1 cm vastagra nyújtsuk ki a tésztát. (Ne legyen vastagabb, mert sütés közben az olajban szépen meg fog nőni.)

Szaggassuk ki 8 cm-es fánkkiszúró formával.

Vagy egy nagy pohár szájával (8 cm-es), majd a közepét szúrjuk ki egy kisebb formával (3 cm, pl. egy ásványvizes kupakkal, vagy 3 cm-es mini pogácsaszaggatóval).

Forró kókuszolajban (2 részletben) süssük arany barnára, nagyon hamar megsül. Oldalanként kb. 2-2,5 percig süssük, majd tegyük papírtörlőre.

Kevés olajat szív magába!

Csokimáz elkészítése: 50 gramm porxukor, (porított eritrit), 1 teáskanál instant kakaópor (pl. szerencsi), 1,5 evőkanál frissen facsart citromlé.

A porxukrot kakaót keverjük el a citromlével, és mártsuk bele a fánkunkat.

Csokimáz forrás itt.

Az íze nagyon finom, akár ömagában is, én sütés közben falatoztam belőle és hát nagy lelkierő kellett megálljt parancsolnom magamnak. Porxukorral, lekvárral, "cukormázzal" is fogyaszthatjuk.