Rakott sütőtök növényi tejszínes kukoricás burgonyapürével

img_3817.JPG

Íme egy újabb tökös étel. Nagyon finom, egyszerűen elkészíthető.

Amire szükségünk van, egy szép sütőtök, 500 gramm csirkemell filé, só, bors, zsálya (ha gyerekek nem esznek belőle, fokhagyma, méz, chili),  kb.4-5 szem közepes burgonya, 1 kukoricakonzerv, vagy 1,5 bögre fagyasztott kukorica, növényi tejszín, vagy akinek mehet sima tejszín.

Elkészítés:

Rakott sütőtök:

Vágjuk fel vékony cikkekre a sütőtököt, hámozzuk meg, (sima kés viszi). Egy tűzálló tálat vajazzunk ki, (bármilyen zsiradék megteszi) helyezzük bele a sütőtök szeleteket, sózzuk, borsozzuk, (egyéni ízlés szerint bármivel fűszerezhetjük, én a gyerekek miatt most csak lájtos verziót készítettem el). A csirkemell filét vékony csíkokra vágjuk és rakjuk szépen rá a sütőtökre, majd tegyünk, ha van friss zsályaleveleket a husira, ha nincs szárított is megteszi. Erre megy majd egy újabb réteg sütőtök, szintén ízesítsük. A tetejét locsoljuk meg növényi tejszínnel, vagy sima tejszínnel, tegyük be lefóliázva a sütőbe, középső rács, alsó felső programon 180 fokon kb 30 percig, amíg a sütőtök és husi meg nem puhul. Ellenőrizzük a program lejárta után, hogy megpuhult-e az étel. Ha igen, vegyük ki, tegyük félre, ha nem akkor még mehet be a sütőbe kb. 10-15 percre.

Tejszínes kukoricás burgonyapüré:

Hámozzuk meg a krumplikat vágjuk apró kockákra, mossuk meg, majd tegyük bele egy fazékba, csak annyi vizet öntsünk rá, ami épp ellepi, egy mokkáskanál sót tegyünk a vízbe. Ha megpuhult a krumpli, szűrjük le róla vizet. Adjunk hozzá kb 1 evőkanálnyi zsiradékot (vaj, margarin, kókuszolaj stb) és a tejszínt. Villával, vagy krumplitörővel törjük át a krumplit, amíg szép, krémes állagot nem érünk el, ezután óvatosan keverjük hozzá a kukoricánkat. (ha fagyasztott kukoricát használunk, előtte kevés zsiradékon pároljuk puhára).

Nagyon finom ételkülönlegességet varázsolhatunk az asztalra, akár hétköznap is. :-) Jó étvágyat!

Megjegyzés: nekem az ételek növényi tejszínnel jobban ízlenek, mert mindig lehet őket variálni, a sima tejszínnek mindig ugyanaz az íze. Tehát, ha a gyerekek miatt nem lenne muszáj növényi tejszínt használnom, biztosan azt használnék. :-)