Körtekrémleves dióval

img_3983.JPG

A körte nem arról híres, hogy sokáig eláll. Így, ha nem szeretnénk, hogy idő előtt barnulásnak induljon ez a közkedvelt gyümölcs, akkor azonnal cselekednünk kell, hacsak nem tudunk magunkba tömni rengeteg mennyiségű lakásban tárolt körtét. Ha ez nem megy, akkor érdemes hidegre tenni vagy gyorsan felhasználni. Én most biztosra mentem és egy gyors körtekrémlevest készítettem.

Amire szükségünk van: körte (kb 6-8 db), fahéj, szegfűszeg, csipetnyi Himalaya só, 1 csomag vanília puding, 2,5 dl (növényi) tej, cukor, méz (opcionális) fél citrom vagy narancs reszelt héja (opcionális).

Elkészítés: A körtéket meghámozzuk, feldaraboljuk. Feltesszük főni egy csipetnyi sóval annyi vízbe, amennyi épp ellepi,  beledobunk 2-3 db szegfűszeget, és fahéjjal is megszórjuk. Itt adhatjuk, hozzá a reszelt citrom vagy narancshéjunkat. Pillanatok alatt felforr és megfő a körténk, de pont jut annyi idő, hogy a pudingport elkeverjük a (növényi) tejjel. Ha boci tejet használunk, adjunk a tejcsihez vaníliát, hogy finomabb ízt érjünk el.

A megfőtt levest egy magasfalú keverőtálba szedjük, ráöntjük a sűrű pudingunkat és botmixerrel krémesre keverjük. Maradhatnak benne körte darabok, hogy elkerüljük a bébipapi érzést. Majd visszaöntjük a lábasba,  rottyantunk rajta egyet-kettőt és már el is zárhatjuk, hogy fogyasztható hőmérsékletűre hűljön. Én szeretem a gyümölcs ízét visszakapni az ételeimből, cukorral nem rontom el, de édesebb szájú olvasóim kedvükre ízesíthetik, talán cukor helyett mézzel. :-)

Nagyon finom, egyszerű, gyorsan elkészíthető levesünk születik, amit fogyaszthatunk melegen, télen, nyáron pedig hidegen, és kínálhatunk mellé vanília fagyit és tejszínhabot is. Tálaláskor dobhatunk rá pár szem diót. Nem rontja el. :-)

Jó étvágyat! :-)