Krémes csokitorta glutén, tej és tojásmentesen
Ez egy isteni finom csokitorta. A legnagyobb kritikus ette meg szinte az egészet, akinek az égvilágon semmilyen allergiája nincsen. :-)
Azt hiszem elég sűrűn fog vasárnapi terítékre kerülni ez a csokitorta csoda. :-)
A piskóta recept Hidi Marika blogjáról van.Innen:
Az ecetnek és szódabikarbónának köszönhetően tojás nélkül is gyönyűrű szép, magas piskóta született.
Recept:
Piskóta tészta:
150 gramm cukor (én nádcukrot használtam)
5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
200 gramm Nutri Free per Dolci (gluténmentes süteményliszt)
50 gramm Nutri Free per Mix panne (gluténmentes kenyérliszt)
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor (én 1 teáskanál házi vanília esszenciát használtam)
1 csipet só
1 mk szódabikarbóna
3 evőkanál ecet
250 ml víz
Elkészítés: Először a száraz hozzávalókat kevertem el jól, majd beleöntöttem a kimért folyékony hozzávalókat is. 180 fokos sütőben, középső rácson, 40 perc alatt megsütöttem. (tűpróba).
Töltelék:
Sárbaracklekvár (én házit használtam)
Krém: 20 dkg margaring habosra keverünk, majd hozzáadunk 20 dkg cukrot, 1 kávéskanál vanília cukrot. 5 dl (növényi) tejbe felfőzünk 5 evőkanál rizsdarát. Kihűtjük, a habosított margarinkrémmel összekeverjük.
Torta teteje:
csokikrém
Elkészítése:
1 csomag csokipudingot kevés (növényi) tejjel (én kókuszos köles tejet használtam) csomómentesre keverünk.
3 dl (növényi) tejből főzünk egy sűrű pudingot, 1,5 evőkanál kókuszolajat vagy vajat, margarint keverünk hozzá, ízlés szerint ízesítjük cukorral, mézzel cukorhelyettesítőkkel.
Én tejfehérje mentes tejszínből 2 dl-t egy keverőtálba öntöttem, pár perc alatt (habfixáló nélkül) kemény habbá vertem. (kb 3-4 perc alatt) Habzsákba töltöttem és tetszés szerinti formát nyomtam a tortára. A hab csokimázzal diszítettem.
Csokimáz:
2-3 evőkanál cukrozatlan kakaót 1-2 teáskanál kókuszolajjal (margarin, vaj, étolaj) vízgőz felett megolvasztottam, beletöltöttem a kinyomóba és a habra nyomtam.
Torta elkészítése:
Amikor a piskóta kihűlt, óvatosan ketté vágom, nem baj, ha megtörik, a csokikrém úgyis elfedi.
A félbevágott piskótát megkentem sárgabarack lekvárral, és mivel csak 2-be vágtam a piskótát, erre rákentem vastagabb rétegbe a rizsdarás krémet, majd ráborítottam a piskóta tetejét, amit befedtem csokikrémmel, amit csokipudingból készítettem. A tetejére nyomtam habzsákból tejszínt, és csokimázat is.
Azt hittem sok lesz a két töltelék egymás "mellett", de nem, nagyon finom lett. A krémből maradt, úgyhogy azt mélyhűtőbe tettem. Hétvégén újra megsütöm, már "sima" lisztből Norbinak. Szülinapi tortának is tökéletes, legközelebb kerektortaformában fogom sütni.