Mézes-diós csirkecombok narancsmártással

img_4007.JPG

Ti hogy szoktatok főzni? Én ha nem rutinból teszem, pl. alapételeknél, akkor kigondolok egy ízt, szinte érzem a számban, és elképzelem, hogy hogy lehetne azt az ízvilágot elérni, és ez alapján neki állok főzni, de pontosan tudom mit kell tennem :-) ezeket szeretem, ez tölt el boldogsággal, élvezem. Feltölt. Na Ő egy ilyen étel, amit ma készítettem el, tegnap "álmodtam" meg, ma készült el, és pontosan olyan lett, mint ahogy elképzeltem. :-) Csodás!

Ízvilága illik a modern/ebb karácsonyi menüsorba (is). Persze nem kell, hogy  elmaradjon a jó öreg töltöttkáposzta, a finom ételek megférnek egymás mellett. Egyik nap pl. lehet hagyományos menüsor, másik nap lehet modernebb és akkor talán nem is üli meg annyira a gyomrunkat, hogy mozdulni sem bírunk a 3 nap alatt :-) Aztán jöhetnek az újévi fogadalmak. :-)  

A dió a képen úgy tűnik, mintha odakapott volna, de nincs keserű égett íze, csak ilyen színe lett. :-)

Amire szükségünk van: felső csirkecombok (6 db-ot használtam), dióolaj (olívaolaj, szezámolaj), Himalaya só, bors, méz, fél nagyobb facsart narancs, darált dió a húsok megszórásához.

Körethez: 1 bögre rizs, pici Himalaya só, víz, kevés reszelt narancshéj, petrezselyem (szárított is jó)

Diszítés: 2 szelet felezett narancskarika, pár szem dió

Narancsmártás: pecsenyelé, 1,5-2 facsart narancs, 1 evőkanál vanília puding, vagy tápióka keményítő (bármilyen étkezési keményítő, vagy (gm) liszt is jó, egy csipet mézeskalács fűszerkeverék (opcionális).

Elkészítés: A húsokat mossuk, leszárítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Enyhén kiolajozott tepsibe rakjuk őket, meglocsoljuk olajjal, alufóliával letakarva előmelegített sütőbe 230 fokra középső rácsra, alsó-felső programra betoljuk 30 percre. Ezalatt jól megpuhult a hús. Kivesszük, meglocsoljuk a husikat facsart narancslével, megkenjük mézzel, és szórunk a tetejére darált diót, majd már alufólia nélkül visszatoljuk a sütőbe 190-200 fokra légkeveréses programra kb 10 percre. Ahhoz, hogy elkerüljük, hogy ilyen sötétebb színű diót kapjunk a husinkon érdemes a sütő mellett lesben állni.

Amikor elkészült a husink, összesültek az ízek, és a darált diónk is napbarnított színt kapott, akkor kivesszük.

Narancsmártás elkészítése: A pecsenyelevet egy serpenyőbe öntjük és felhevítjük. Keveset kimerünk és simára keverjük az 1 evőkanál (nekünk ennyi elég volt a 6 db csirkecombhoz) vanília pudinggal vagy tápióka keményítővel, amire előzőleg szórtunk egy csipet mézeskalács fűszerkeveréket. 1,5 nagyobb narancsot facsarunk bele. Lehet többet is, kóstolni kell. Összerottyantjuk, hagyjuk a serpenyőbe kicsit kihűlni, dermedni, majd átöntjük egy szószos kerámia tálba.

Köret: 1 bögre rizst alaposan megmosunk, majd kétszeres mennyiségű vízzel, amibe pici Himalaya sót is tettünk megpárolunk. Tálaláskor a rizst megszórjuk kevés reszelt narancshéjjal és (szárított) petrezselyemmel.

Diszítés: Vágunk 2 szelet narancskarikát, egymásra tesszük keresztezve, majd a diószemeket rá rakosgatjuk.

Tálaláskor a husikat meglocsoljuk a narancsmártással, lehet jó bőven :-), de akár egy kicsi szószos tálkába is tehetünk a tányérunkra.  Nagyon finom.

Tipp: Illik hozzá, a Diókrémleves. Recept feltöltések folyamatban.