Expressz kenyér
GLUTÉNT TARTALMAZ! LISZT és GLUTÉNÉRZÉKENYEK NEM FOGYASZTHATJÁK!
A kislányok gluténmentes kenyeret esznek, recept itt.
Magunknak viszont ezt a kenyeret szoktam megsütni. A bolti kenyeret elég régóta nem bírjuk, pedig mi nem vagyunk gluténérzékenyek. Puffadunk tőle, fáj a hasunk, emésztési gondokat okoz. Ha nincs időm sütni, akkor én nem is fogyasztok kenyeret, (boltit). Norbi is csak ritkán, reggelire max. vacsorára, persze utána jól megfájdul a hasa. Úgyhogy valami nem kóser a bolti kenyerekben. Több félét kipróbáltunk. Még azzal is van néha gondunk, amit frissen sült pékségben veszünk.
Ez egy rendkívül egyszerű, és gyors kenyér. Ha nem kellene mellette minden mentesen főznöm a kislányokra, akkor biztosan mindennap frissen gőzölgő kenyereket vennék ki a sütőből, de erre őszintén megmondom nincs mindig energiám. Magunkat hanyagolhatom, a kislányokat viszont nem.
Az eredeti receptet itt találtam. A recept tönkölybúzával írja. Én mindenféle más - normális - liszttel elkészítettem már. Teljeskiörlésűvel, magvas kenyérliszttel és mindegyikkel tökéletesen működik. :-)
Hozzávalók:
30 dkg tönkölybúzaliszt (TBL70)
1 porélesztő
1 tk só
2 dl langyos víz
Elkészítés:
Bekapcsolom a sütőt 230 fokra légkeveréssel. Míg felmelegszik a porélesztőt langyos vízben feloldom. A lisztet és a sót egy nagy tálba öntöm. Kézzel jól elkeverem és fokozatosan hozzáadom, és jól összedolgozom az élesztős vízzel. Amíg a sütő el nem éri a szükséges hőmérsékletet, addig dagasztom a tésztát. Én (Timilini) az első 2-3 percet mindig kézi habverő dagasztólapátjával dolgozom ki, először 1-es majd 2-es fokozaton. Soha nem magasabb fokozaton. Utána kézzel folytatom. Szeretem érezni a tésztát. :-) Lapogatom, hajtogatom - dagasztás alatt ezt értjük. :-)
Ha meleg a sütő, olajjal megkent, majd kilisztezett jénaiba teszem a tésztát. 25 percig fedővel, (ennek hiányában alufólia is megteszi) majd 8 percig fedő nélkül sütöm.
Nem kell megijedni, ha picinek tűnik a kenyér, mikor a sütőbe tesszük.
Mivel nem hagytuk kelni a kenyeret, így a sütőben a melegen kezd el dolgozni az élesztő, és szép nagyra, legalább a kétszeresére dagad a kenyerünk, mikor elkészül!
A szerző sajtos omlettel kínálja reggeli mellé, de igazából magában is nagyon finom. Vajjal, zsírral, paradicsommal, paprikával, lekvárral, vajas mézes kenyérként. Ahogy szereted fogyasztani. Nagyon finom, adalékmentes kenyér nem gluténérzékenyeknek!