Szalonnás tejfölös sült karfiol

img_3851_1.JPG

Ez nem kifejezetten alakbarát étel, mint ahogy a hamburger sem, de mivel Norbi nagy kedvence, így helyt adok a blogomban, hogy a lányok is elkészíthessék ezt Apucinak később. :-)

Amire szükségünk van: 1 nagy fej karfiol,  (Himalaya) só, 2 dl tejföl, kb 20 dkg füstölt császár szalonna (vagy mangalica szalonna), zsemlemorzsa (opcionális).

FIGYELEM! Az étel TEJTERMÉKET TARTALMAZ! TEJRE (fehérjére) ALLERGIÁSOK NEM FOGYASZTHATJÁK! LAKTÓZ ÉRZÉKENYEK használjanak laktóz mentes tejfölt.

Elkészítés: Szedjük rózsáira a karfiolt, mossuk meg, a hibás részt vágjuk le. Egy fazékba tegyük bele, öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, enyhén sózzuk. Tegyük fel forrni, ha megfőtt a karfiolunk, szűrjük le. Egy tűzálló tepsit zsírozzunk ki, tegyük bele a megfőtt karfiol rózsákat.

A szalonnát közben süssük ki, ropogósra. Szűrőkanállal merjük ki a szalonna darabokat. A kisült zsírt keverjük el a tejföllel, ezt kanalazzuk rá a karfiolra, majd szórjuk meg szalonna darabokkal. Tehetünk a tetejére zsemlemorzsát, most én kihagytam, mert csak glutén, tojásmentes volt itthon. Toljuk be a sütőbe középső rácsra, 180 fokra, alsó-felső programra kb 30 percre, amíg a tejföl szépen rásül. Friss kenyérrel, vagy anélkül kínáljuk. Norbi szerint Isteni! :-) Egyszerű, gyors, olcsó és finom. Jó étvágyat!