Vaníliás túrógombócok kosárkákban
Glutén, tej és tojásmentesen (cukormentesen is elkészíthető).
Holnap nemcsak a márciusi ifjakat ünnepeljük, hanem N. szülinapját is.
Már 2 napja iszonyú migrén gyötör - a szeles időnek köszönhetően, így valami egyszerű - de mégis finom és mutatós "tortát" szerettem volna összedobni.
Az alapötlet egy hamis túrótorta lett volna, vanília vagy citromkrémmel. Aztán ez a virágocska lett belőle.
Elkészítése egyszerű:
Szükségünk van egy adag hamis túrógombóc alapra. Teljes receptért kattints ide.
2/3 csésze kölest felteszek főni 2 csésze vízzel, csipet sóval és 1 EK zsíradékkal (én most kókuszzsírt használtam). Kb. 10-15 perc után, mikor majdnem szétfőtt a köles, öntök hozzá 1 csésze növényi tejet (én rizstejet használtam), majd 1/3 csésze kukorica darát (rizsdara is mehet vagy simán köles is) és ízesítettem citromlével és cukorral. Ha megfőtt (ez kb. még 5 perc) leveszem a tűzről, lefedem és hagyom hűlni.
Ha már nem forró belekanalazom a kis kosárkákba erre jön a vaníliás krémünk. A tetejét, csokiforgáccsal szórjuk meg, de tehetünk rá (növényi) tejszínhabot, megszórhatjuk dekor szórócukorral is. Kedvünkre diszíthetjük.
Vaníliás krém:
1 csomag Bourbon vanília puding, 3-4 ek Eritrit (egyéb édesítő) 4 dl rizstejszín vagy sima főzőtejszín, akinek nem gond a tejfehérje.
Elkészítése a csomagoláson leírtak szerint, csak tej helyett tejszínt adunk hozzá.
Megjegyzés:
- Ha épp nincs otthon Bourbon vanília puding, akkor egyszerűen a sima vanília pudingunkba keverünk 1 rúd vanília kikapart magját vagy 1-2 tk. bourbon vanília port teszünk a pudingunkba.
- Akinek nem gond a tejfehérje, készítheti a fenti desszertet tehén vagy laktózmentes túróval, de így is érdemes kipróbálni. Garantált siker.:-)
Forrás: hamis túrógombóc