Mexikói fuvallat
Ez az étel azért kapta ezt a fantázianevet, mert íze, kinézete kicsit emlékeztett a mexikói chilis ételekre, csak a chili hiányzik. :-) Nehéz elképzelni, ugye? Ezért lett "fuvallat". :-), mert ebben az ételben a chili helyett az édes-mézes ízek dominálnak. Nagyon finom! :-) Nemcsak édesszájúak szerint.
Recept:
Hús:
500 gramm sertéslapocka
só, bors
1 evőkanál ketchup (házi vagy E-stop)
1,5 evőkanál méz
2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A húst apró kockára vágom. Műanyag dobozba teszem és a többi hozzávalóval elkeverem, bepácolom. Majd minimum fél órára - de lehet akár egy éjszakán át hűtúbe tartani. Elkészítéskor kukta aljába kevés olívaolajat öntök, felforrósítom, beleöntöm a pácolt húst, fehéredésig sütöm, majd mielőtt rázárom a fedelét felöntöm kb fél dl vízzel, hogy ne égjen le a mézes szaft, sípolásig magas hőfokon főzöm, sípolás után tartalék lángon és elzárom a kukta zárókupakját. Kb. 20-30 percig főzöm, majd elzárom. Tovább fő a saját melegében.
Rizs:
1 bögre barna rizst és 1,5-2 bögre fagyasztott kukoricát megfőzök 3 bögre vízben, kis só hozzáadásával. Nem főzöm pergősre a rizst, kicsit lágy, puha marad.
Meggyszósz:
1 bögre meggyet felteszek főni, annyi vízben, hogy épp, hogy ellepje. Teszek bele 1-2 szegfűszeget, csipet fahéjat. Amikor a meggy megpuhult, belesztiálok 1 evőkanál (gluténmentes) lisztet majd lassan beleöntök 2 dl (növényi) tejszínt. Összerottyantom és már készen is van.
Tálalási javaslat: Mély tányérba szedem a rizst, ráhalmozom az édes-mézes húst és meggyósszal meglocsolom.
Jó étvágyat! :) Finom, különleges ízélményben lesz részünk.