Mexikói fuvallat

img_3801.JPG

Ez az étel azért kapta ezt a fantázianevet, mert íze, kinézete kicsit emlékeztett a mexikói chilis ételekre, csak a chili hiányzik. :-) Nehéz elképzelni, ugye? Ezért lett "fuvallat". :-),  mert ebben az ételben a chili helyett az édes-mézes ízek dominálnak. Nagyon finom! :-) Nemcsak édesszájúak szerint.

Recept:

Hús:

500 gramm sertéslapocka

só, bors

1 evőkanál ketchup (házi vagy E-stop)

1,5 evőkanál méz

2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A húst apró kockára vágom. Műanyag dobozba teszem és a többi hozzávalóval elkeverem, bepácolom. Majd minimum fél órára - de lehet akár egy éjszakán át hűtúbe tartani. Elkészítéskor kukta aljába kevés olívaolajat öntök, felforrósítom, beleöntöm a pácolt húst, fehéredésig sütöm, majd mielőtt rázárom a fedelét felöntöm kb fél dl vízzel, hogy ne égjen le a mézes szaft, sípolásig magas hőfokon főzöm, sípolás után tartalék lángon és elzárom a kukta zárókupakját. Kb. 20-30 percig főzöm, majd elzárom. Tovább fő a saját melegében.

Rizs:

1 bögre barna rizst és 1,5-2 bögre fagyasztott kukoricát megfőzök 3 bögre vízben, kis só  hozzáadásával. Nem főzöm pergősre a rizst, kicsit lágy, puha marad.

Meggyszósz:

1 bögre meggyet felteszek főni, annyi vízben, hogy épp, hogy ellepje. Teszek bele 1-2 szegfűszeget, csipet fahéjat. Amikor a meggy megpuhult, belesztiálok 1 evőkanál (gluténmentes) lisztet majd lassan beleöntök 2 dl (növényi) tejszínt. Összerottyantom és már készen is van.

Tálalási javaslat: Mély tányérba szedem a rizst, ráhalmozom az édes-mézes húst és meggyósszal meglocsolom. 

Jó étvágyat! :) Finom, különleges ízélményben lesz részünk.