Sütőtökkrémleves 2.

Glutén, tej és tojásmentesen

img_4247.JPG

A sütőtökkrémleves is olyan nálam, mint a palacsinta, számtalan verzióját elkészítettem már és még nincs vége. Mindig újjal fogok próbálkozni. Bárhogyan is legyen elkészítve, az eredmény mindig pazar. Mindig finom, ízletes leves születik.

500 gramm héjától megszabadított nyers sütőtök

1 liter alaplé (lehet kockából, vagy vegán fűszerkeverék hozzáadásával)

2-3 gerezd fokhagyma

1 tk curry, 1 tk gyömbér, 1 tk kakukkfű, csipet Himalaya só

2 dl (növényi) tejszín

Elkészítés: A sütőtököt apró kockára vágjuk, beletesszük egy lábasba, felöntjük annyi alaplével, amennyi ellepi, a fűszereket hozzáadjuk és feltesszük közepes lángon főnni, amikor megpuhult a sütőtök, akkor óvatosan összeturmixoljuk, hozzáöntjük a tejszínt, majd újra összeturmixoljuk. Visszatesszük a gázra, lassú tűzön újra felfőzzük, amikor felfőtt, rottyantunk rajta egyet-kettőt és elzárjuk a gázt.

Magában is nagyon finom, de piríthatunk rá bacon szalonnát, vagy fogyaszthatunk mellé burgonya chips-szet is vagy egyszerűen megszórhatjuk pirított tökmaggal is.